Bukóza chce vytvoriť 700 pracovných miest, uchádza sa o štátnu pomoc

01.03.2013 Vranov nad Topľou

Hencovce 1. marca (TASR) - O štátnu investičnú pomoc v okrese Vranov nad Topľou sa už uchádza tretia spoločnosť. Je ňou Bukóza Holding, a. s., ktorá chce vytvoriť vo svojej drevospracujúcej továrni v Hencovciach 700 nových pracovných miest. Plánuje dať prácu predovšetkým ženám.

Manažment holdingu dnes predstavil svoj podnikateľský zámer priamo vo výrobných priestoroch hencovskej továrne ministrovi hospodárstva SR Tomášovi Malatinskému. Bukóza sa chce podľa slov jej prezidenta Jána Ďuriana zamerať prostredníctvom nového projektu na spracovávanie celulózy do hotových výrobkov pre oblasť kozmetického priemyslu.

"Rozsah finančnej potreby projektu je viac ako 30 miliónov eur, no nie je možné dnes hovoriť o konkrétnych číslach, ktoré požadujeme od ministerstva. Sme však pripravení investovať do rozsahu spomínanej investície, a to do výšky 30 až 40 %. Dnes teda hľadáme dohodu s ministerstvom, koľko by nám štát mohol pomôcť, aby sme tento ambiciózny projekt mohli uviesť do života," povedal Ďurian.

Ako dodal, priamu finančnú pomoc potrebuje holding predovšetkým na spolufinancovanie nákupu strojov pre plánovanú výrobu. Má záujem aj o príspevok na vytvorenie pracovných miest. "Najmenej chceme ušetriť na daniach, tie budeme platiť štátu radi z toho, čo zarobíme," podotkol prezident Bukózy.

Hencovská spoločnosť je pripravená svoj projekt naštartovať v tomto roku aj v prípade, ak naň vláda SR neprispeje požadovanou sumou. Z vlastných zdrojov si trúfa vytvoriť 100 až 150 nových pracovných miest približne v júni tohto roka. V prípade, že štát podporí tento projekt doinvestovaním, tak by sa počet novovytvorených pracovných miest mohol zvýšiť až na číslo 700.

"Išlo by o pracovné miesta hlavne pre ženy, v čistom prostredí, materiály, s ktorými by pracovali, sú veľmi ľahké, žiadna chemická výroba by to nebola. Určite by nepracovali za minimálne mzdy," zdôraznil Ďurian s tým, že sa tu črtá pracovná príležitosť aj pre desiatky žien, ktoré skončili na dlažbe po skrachovaní vranovskej textilky Slotex.

Minister Malatinský zatiaľ nekonkretizoval termín, kedy by sa zamýšľaná investícia mohla dostať na rokovanie vlády SR.

Povedal však, že podpora smelého projektu Bukózy podľa prvotnej požiadavky jej manažmentu je momentálne nad rámec možností ministerstva hospodárstva. Mal tým na mysli hlavne priamu finančnú pomoc.

"Bukóza začína štartovať prácu, dá sa možno uvažovať aj o iných formách pomoci, na niektoré časti je možné využiť aj európske fondy, tieto projekty sa však nerodia ľahko a chcú trocha hlbšiu úvahu, takže nechcem v tejto chvíli povedať, že už vieme ako, ale spoločne sme si vysvetlili nejaké možnosti, ktoré by mohli nahradiť ten náš deficit v priamej pomoci finančných prostriedkov," povedal minister na margo dnešných rokovaní v Bukóze.
 
Investičná pomoc
Hencovský projekt je už tretím v poradí, ktorý sa uchádza o štátnu investičnú pomoc v okrese Vranov nad Topľou. S prvým prišla pred časom drevospracujúca spoločnosť Grandwood, ktorá plánuje vytvoriť 390 pracovných miest vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo.

O investovanie v rovnakom areáli prejavili pred časom záujem aj spoločnosť Medline z oblasti medicínskeho priemyslu. Vláda by sa mala k podpore týchto investícií vyjadriť do niekoľkých týždňov. "Na ministerstve máme schválený projekt spoločnosti Grandwood, na vláde zatiaľ nie je schválené nič," ozrejmil Malatinský.
 
 

Vyberte región